Behandelingen bij constitutioneel eczeem

Nu duidelijk is hoe constitutioneel eczeem jouw leven beïnvloedt en waarover je het gesprek met je dermatoloog kunt aangaan, vind je het misschien handig om te weten welke verschillende behandelingen er zijn. Bespreek met je dokter welke behandeling bij jou past. Het verschilt van persoon tot persoon welke behandeling geschikt is en werkt.

Zalven en crèmes voor een droge huid

Heb je constitutioneel eczeem, dan kan je huid droog of zelfs heel erg droog zijn. Het lukt de huid niet om vocht vast te houden of voldoende huidvet aan te maken. Waarom dat zo is, is onbekend, maar gedacht wordt dat de oorzaak misschien erfelijk is. Dan heeft je vader of moeder dus net als jij ook
een zeer droge huid of constitutioneel eczeem. Vanwege die droge huid die zo kenmerkend is voor constitutioneel eczeem, wordt door de meeste artsen aangeraden om bij elke behandeling ook regelmatig te smeren met neutrale zalven en/of (vette) crèmes.

Hormoonzalven of corticosteroïden

Hormoonzalven zijn zalven, crèmes of lotions waar een middel in zit dat lijkt op het natuurlijke hormoon cortisol. Daarom ken je deze crèmes misschien ook wel als ‘corticosteroïden’. Ze zorgen ervoor dat de overmatige reactie van je afweer die bijdraagt aan de symptomen van je CE wordt afgeremd. Hierdoor verminderen corticosteroïden de symptomen van constitutioneel eczeem. Er zijn verschillende soorten corticosteroïden met verschillende sterktes, afhankelijk van de ernst van het constitutioneel eczeem. Je arts geeft een smeeradvies waarbij
aangegeven wordt met hoeveel crème en hoevaak je je moet insmeren. Het is belangrijk om het smeeradvies van je arts te volgen en uit te voeren.

Overzicht corticosteroïden

Sterkte

Stofnaam

Merknaam

Klasse 1 (zwak)

Hydrocortisonacetaat 1%

Klasse 2 (matig)

Triamcinolonacetonide 0,1%

Clobetasonbutyraat 0,05%

Emovate

Flumetason 0,02%

Locacorten

Hydrocortisonbutyraat 0,1%

Locoïd (ook emulsie en lotion)

Klasse 3 (sterk)

Mometason 0,1%

Elocon

Betamethason valeraat 0,1%

Betnelan, Celestoderm

Fluticason (crème 0,05%, zalf 0,005%)

Cutivate

Betamethason dipropionaat 0,05%

Diprosone

Desoximetason Bipharma 2,5 mg/g

Ibaril, Topicorte (lotion)

Klasse 4 (zeer sterk)

Clobetasol propionaat 0,05%

Dermovate

Betamethason diproprionaat
0,05% in propyleenglycol

Diprolene

 

Voor meer informatie over de verschillende geneesmiddelen, de werkzaamheid en bijwerkingen, ga naar https://www.apotheek.nl en zoek op naam. Voor meer informatie over de behandelingen bij constitutioneel eczeem kun je ook naar de website van de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem: https://www.vmce.nl.

Lichttherapie

Zonlicht kan helpen bij constitutioneel eczeem. UV (ultraviolet) is een bestanddeel van zonlicht en remt het overactieve afweersysteem van je lichaam; de oorzaak van je constitutioneel eczeem. Zo helpt zonlicht constitutioneel eczeem te verminderen. Dit wetende, bestaan er verschillende vormen van lichttherapie, waarmee de huid wordt belicht met een afgepaste dosis UV-licht. Zo verbrandt de huid niet. Zonlicht is namelijk schadelijk voor de huid en verhoogt het risico op huidkanker. Daarom is een goed gedoseerde belichting noodzakelijk.

Conventionele systemische (afweeronderdrukkende) medicijnen

Is je constitutioneel eczeem matig tot ernstig? Dan zijn er medicijnen die de overmatige reactie van je afweersysteem remmen; dat zorgt immers voor de symptomen van je constitutioneel eczeem. Er zijn verschillende medicijnen die voorgeschreven worden in deze fase. Ciclosporine is van deze middelen het enige dat officieel is geregistreerd voor de behandeling van eczeem en wordt vaak als eerste voorgeschreven. Het is mogelijk dat je voor het gebruik van één van deze middelen een onderzoek voor en/of tijdens de behandeling moet ondergaan.

Ciclosporine-A
remt je afweessysteem. Ciclosporine-A is een pil of drankje en kan vanaf officieel vanaf 18 jaar worden voorgeschreven, in de praktijk kan dit vanaf 2 jaar.

Azathioprine
remt je afweessysteem. Azathioprine is een pil en is niet officieel geregistreerd voor de behandeling van eczeem, maar wordt in de praktijk voorgeschreven vanaf 2 jaar.

Mycophenolaatmofetyl en mycofenolzuur
remmen je afweessysteem. Deze middelen worden in pil- of poedervorm geleverd en zijn niet officieel geregistreerd voor de behandeling van eczeem, maar wordt in de praktijk voorgeschreven vanaf 2 jaar.

Methotrexaat
remt je afweessysteem. Methotrexaat is een pil of injectie en is niet officieel geregistreerd voor de behandeling van eczeem, maar wordt in de praktijk voorgeschreven vanaf 2 jaar.

Overige systemische medicijnen: JAK-remmers en biologicals

Is je constitutioneel eczeem niet verholpen met de voorgaande geneesmiddelen, dan zijn ‘JAK-remmers’ of ‘biologicals’ een volgende optie. Van zowel JAK-remmers als biologicals bestaan verschillende soorten. Alle JAK-remmers en biologicals verschillen van elkaar in werking, in bijwerkingen en hoe snel er verbetering optreedt. Bespreek met je arts wat je belangrijk vindt en welk middel het best bij je past.
Het is mogelijk dat je voor of tijdens het gebruik van een JAK-remmer of biological aanvullend onderzoek moet ondergaan.

Biologicals en JAK-remmers

JAK-remmers

Biologicals

Abrocitinib (merknaam Cibinqo)
vermindert de werking van een enzym in het lichaam, genaamd ‘januskinase’. Abrocitinib is een pil die je inslikt en kan vanaf 18 jaar worden voorgeschreven.

Dupilumab (merknaam Dupixent)
blokkeert de werking van eiwitten genaamd interleukines (IL)-4 en IL-13. Dupilumab wordt met een injectie toegediend en kan vanaf 6 jaar worden voorgeschreven.

Baricitinib (merknaam Olumiant)
vermindert de werking van een enzym in het lichaam, genaamd ‘januskinase’. Baricitinib is een pil die je inslikt en kan vanaf 18 jaar worden voorgeschreven.

Tralokinumab (merknaam Adtralza)
blokkeert de werking van het eiwit genaamd interleukine IL-13. Tralokinumab wordt met een injectie toegediend en kan vanaf 18 jaar worden voorgeschreven.

Upadacitinib (merknaam Rinvoq)
vermindert de werking van een enzym in het lichaam, genaamd ‘januskinase’. Upadacitinib is een pil die je inslikt en kan vanaf 12 jaar worden voorgeschreven.