Constitutioneel
eczeem uitgelegd

Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem.

Het is meer dan een aandoening aan de huid: ook je afweersysteem, erfelijkheid en omgevingsfactoren spelen een rol. Dat betekent dat de oorzaak complexer is dan we eerder dachten.

Wat zijn de symptomen van constitutioneel eczeem?

Jeuk is een veelvoorkomend symptoom van constitutioneel eczeem en kan:

wisselen in intensiteit
variëren in ernst
door te krabben steeds een nieuwe jeukaanval veroorzaken

Symptomen die je afwisselend wel en dan weer niet ziet:

• rode en droge huid
• gebarsten huid
• schilvers
• zwellingen
• bloed en wondvocht

Onzichtbare symptomen:

• angstigheid
• depressie
• onzekerheid
• concentratiestoornissen

Ga opnieuw in gesprek met je zorgverlener

Begrijpen hoe constitutioneel eczeem jouw leven precies beïnvloedt, is een goede voorbereiding
voor een nieuw gesprek met je zorgverlener. 

Begrijp hoe
constitutioneel eczeem jouw leven beïnvloedt.

Misschien heb je je leven aangepast op constitutioneel eczeem en heb je een manier gevonden ermee om te gaan. Toch kan je door de impact test te doen nieuwe inzichten opdoen en zo nieuwe mogelijkheden ontdekken die de belasting van jouw constitutioneel eczeem verminderen.

Ontdek op welke manier constitutioneel eczeem jouw leven beïnvloedt. 

Wat is waar en niet waar over constitutioneel eczeem?

Nee, constitutioneel eczeem en eczeem zijn niet hetzelfde. Eczeem is een verzamelnaam voor vergelijkbare huidaandoeningen die zich allemaal anders uiten. Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem en is een chronische aandoening die je leven flink kan beïnvloeden. Andere vormen van eczeem zijn bijvoorbeeld:

· Contactallergie: een allergische reactie op een specifieke plek op de huid
· Acrovesiculeus eczeem:  kleine, jeukende blaren op de handpalmen, voetzolen of vingertoppen en tenen.

Nee, je hoeft je niet zomaar neerleggen bij het ongemak dat constitutioneel eczeem teweeg kan brengen. Het wordt steeds duidelijker dat het immuunsysteem (je afweer) een belangrijke rol speelt bij deze aandoening. Onderzoekers ontdekken steeds meer over de oorzaak van constitutioneel eczeem en daardoor zijn er nieuwe behandelmogelijkheden. Opnieuw in gesprek gaan met je zorgverlener geeft je inzicht in nieuwe behandelingen waardoor jouw constitutioneel eczeem je mogelijk minder belast in je dagelijks leven. 

In tegenstelling tot wat de naam belooft, smeer je niet extra vocht in je huid met vochtinbrengende crème. Het legt alleen een vet laagje op je huid dat ervoor zorgt dat je huid vocht vasthoudt. Vocht vasthouden is belangrijk bij constitutioneel eczeem. Je gebruikt misschien, volgens de aanwijzingen, een crème die je arts heeft voorgeschreven. Als je een crème gebruikt die je gewoon in de winkel kan kopen, let dan op het volgende:

· Ingrediënten: Door nauwkeurig te lezen welke ingrediënten in de crème zitten, kan je misschien ontdekken waar je huid goed of juist slecht op reageert.
· Parfums: Vermijd parfum en geparfumeerde crèmes, omdat die je huid extra kunnen irriteren.
· Test: Nieuwe crème proberen? Smeer eerst een heel klein beetje op je pols of elleboog en wacht 48 uur om er zeker van te zijn dat je geen allergische reactie van de crème krijgt.

Helaas helpt het niet om bepaald voedsel weg te laten uit je dieet. Er wordt wel eens gedacht dat opvlammingen van je constitutioneel eczeem door het eten van bepaald voedsel komt. Maar er is geen relatie bekend tussen bepaald voedsel en het erger worden van constitutioneel eczeem. Wel kan het zo zijn dat je naast je constitutioneel eczeem ook een voedselintolerantie of -allergie hebt. Twijfel je of het beter is om iets niet meer te eten, overleg dan met je arts.

Er wordt wel eens gedacht dat de oorzaak van constitutioneel eczeem bij allergieën ligt, maar daar is geen bewijs voor. Ook is er geen bewijs dat opvlammingen van je constitutioneel eczeem veroorzaakt worden door allergie-aanvallen. Wat men denkt is dat constitutioneel eczeem ontstaat door een reactie in het afweersysteem en een verstoring in de opperhuid. Allergie-aanvallen beperken vermindert misschien het aantal opvlammingen van je constitutioneel eczeem, maar compleet genezen zal het niet. Als je beter wilt begrijpen wat bij jou de opvlammingen veroorzaakt, vraag dan je dokter om advies.

Leefstijlaanpassingen zoals alleen nog fijne kledingstoffen dragen is natuurlijk raadzaam. Maar de manier om erachter te komen hoe je je constitutioneel eczeem het best beheerst, is door samen met je arts te overleggen wat voor jou de beste (behandel)opties zijn. De afgelopen jaren zijn er nieuwe behandelingen zoals crèmes, lichttherapie en medicatie bijgekomen. Vraag je dokter of er mogelijk ook voor jou beter passende behandelingen zijn. 

Nee, de jeuk blijft, ook als je er niet aan probeert te denken. Jeuk kan met vlagen echt verschrikkelijk zijn en proberen om niet te krabben, kan een enorme opgave zijn. Men denkt dat het brein in plaats van een pijnprikkel te sturen, jou eigenlijk verkeerd informeert dat je jeuk hebt. Het lichaam reageert daarop door te willen krabben. Je begrijpt: je kunt zelf de jeuk niet wegdenken en ook het (willen) krabben beeld je je niet in. Als je heel veel last ervaart van de jeuk, overleg dan zeker met je arts of hier iets aan gedaan kan worden.

Nee, constitutioneel eczeem krijg je niet van stress. Stress kan het misschien wel erger laten worden. En dat is op zichzelf ook weer stressvol… Als je het vermoeden hebt dat stress jouw constitutioneel eczeem verergert, overleg dan met je arts. 

Helaas is er nog geen genezing mogelijk van constitutioneel eczeem. Het gaat dus ook niet vanzelf over en het is iets waar je mee moet leren leven. Heel soms is het er alleen gedurende de kindertijd, maar helaas hebben de meesten er hun hele leven last van. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel steeds meer en betere behandelopties. Als je benieuwd bent of er voor jou misschien ook nieuwe, beter passende behandelopties zijn, overleg dan gerust met je arts.

Of je wel of niet dagelijks kan douchen of in bad kan gaan met constitutioneel eczeem; eigenlijk weet men het nog steeds niet zo goed. De ene dermatoloog meent dat veel wassen de huid uitdroogt, de ander denkt juist dat het de huid langer gehydrateerd houdt. Waar het op neerkomt, is dat je zelf moet uitvinden wat voor jou het best werkt. Je merkt vanzelf hoe je huid reageert als je je dagelijks doucht. Voor de een volstaat een paar keer per week, de ander vindt dagelijks in bad gaan juist weldadig voor de huid.

Nee, niet alle behandelingen bevatten steroïden. Er zijn bijvoorbeeld ook behandelingen met antihistamine, lichttherapie en vochtinbrengende crèmes. En er zijn behandelingen die heel gericht het afweersysteem aanpakken om zo opvlammingen van het constitutioneel eczeem te beperken. Wil je meer weten over nieuwe behandelingen? Overleg dan gerust met je dokter. 

Waarom zou ik opnieuw het gesprek met mijn zorgverlener aangaan?

Constitutioneel eczeem kan je leven op verschillende manieren vervelend beïnvloeden. Nu er nieuwe behandelmogelijkheden zijn, zijn er mogelijk voor jou ook beter passende behandelingen. Overleg dus gerust met je arts of dat het geval is. 


De eerste stap naar een goed gesprek met je zorgverlener,
is ontdekken hoe constitutioneel eczeem jouw leven beïnvloedt.