Jongeren vertellen over hun ervaring met eczeem

Leven met eczeem is niet altijd makkelijk. Het kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Zeker als je nog jong bent. Je hebt goede en slechte periodes. Maar geef vooral niet op! Er zijn tegenwoordig meer behandelopties voor eczeem dan vroeger, dus ga ervoor. Zet je in voor je behandeling, kom op voor jezelf en geef niet op. Lucienne, Leila, Vasco, Victor, Hayley en Joy vertellen je hoe zij omgaan met hun eczeem.

Je bent niet alleen

Leila, 17 jaar

Op school heb ik er nu niet echt last van. Iedereen is erg op zichzelf. Ik zit er nog wel mee dat je de littekens en andere dingen op mijn lichaam kunt zien. Op de middelbare school was ik erg onzeker maar nu ik ouder word, heb ik meer zelfvertrouwen. Ik draag nu wat ik wil. Het maakt niet uit of je mijn plekken ziet. Ik smeer ze extra in. Ik vind het niet erg meer als anderen het zien. Je bent niet je huid. En je huid is jou niet. Ik moet er zelf echt op letten dat niet mijn hele leven om mijn huid draait, en dat ik niet alles zou kunnen doen omdat mijn huid er soms niet goed uitziet. Ik heb een persoonlijkheid, ik heb ogen, ik heb lippen. Er is zoveel dat ik kan doen en waarmaken en ik wil niet dat mijn huid dat in de weg staat. Als iemand down is? Dan zou ik zeggen: “Je bent niet je huid. Er is zoveel meer dat je kunt en bent. Het is vervelend, maar probeer het te accepteren als iets van jou, maar niet álles van jou.”

Hailey, 13 jaar

Het is rot maar je went er wel aan. Je komt voor jezelf op en dat geeft meer zelfvertrouwen. Dit is het, ik ben zoveel meer dan mijn eczeem, ik ben meer dan de wondjes die ik heb. Je leert er gewoon mee leven.

Victor, 15 jaar

Ik zou zeggen: het is kut, maar het maakt je mentaal sterker dan andere mensen. Je leert omgaan met stressvolle en moeilijke situaties. Soms voel je je alleen, maar op het moment dat je succes hebt en het met je eczeem beter gaat, denk je: ik heb het zelf gedaan, heb volgehouden en heb mezelf er doorheen gesleept. Ik denk dat je op dat moment heel blij bent met wat je hebt bereikt. Het is bijna een soort prestatie. Ik kan trots op mezelf zijn. Als ik vrij zou zijn van eczeem, zou ik heel blij zijn, want het heeft me veel stress en irritatie gegeven. Ik zat er jarenlang mee. Het zou me gelukkig maken en ik realiseer me dat het me een beter mens heeft gemaakt.

Joy, 12 jaar

Je staat er niet alleen voor. Meerdere mensen hebben het. Het is iets dat jou jou maakt. Het is bijzonder. Niet veel mensen maken dit mee. Alle mensen die je gepest hebben, zijn zelf onzeker. Ze pesten om zich beter te voelen. Alles heeft mij sterker gemaakt. Mijn huid hoort bij mij. Als je je alleen voelt, praat er dan over met je moeder of vader. Ze kunnen je er echt mee helpen en je steunen. Er zijn zoveel mensen die het hebben. Je bent niet alleen. Kom voor jezelf op. Ik vind het bij mezelf passen en dat is klaar. Als jij jezelf mooi vindt en zelfvertrouwen hebt, dan ben je klaar. Dan hoeft niemand iets te zeggen. Gewoon een grote bek teruggeven en het is klaar.

Lucienne, 14 jaar

Je wordt er sterker van. Je leert voor jezelf op te komen. Het komt wel goed. Je gaat er wel mee leren leven. Het went.

Vasco, 22 jaar

Iets wat mij grote bek teruggeven en het is klaar. heeft geholpen is het goed volhouden van de behandeling! Hoe vervelend het ook is en hoe pijnlijk het ook is, blijf smeren, slikken of prikken. Als je jong bent zijn er veel mensen die het niet begrijpen. Naarmate je ouder wordt, hebben mensen er echt veel meer begrip voor. En ook als ze het niet begrijpen, besteden ze er weinig aandacht aan. Jongeren en kinderen zijn erg direct, maar het wordt beter. Blijf doorgaan en zoek de mensen op die jou kunnen en willen helpen.

Tips & Tricks

Water droogt de huid uit. Douche daarom niet te lang en niet te heet. Wil je meer tips over hoe om te gaan met eczeem? Lees onze tips & tricks bij exceem

Dermatoloog Elodie Mendels:

Door je ervaring met eczeem ben je gewend om uitdagingen aan te gaan en vol te houden. Het is nogal wat om als het ware elke dag een marathon te lopen, want qua energie is dat wat je doet als je huid ‘in vuur en vlam’ staat, zeker bij ernstig eczeem. Als het je lukt om daarmee om te gaan, dan is dat al enorm veel waard. Dit kan je helpen om ook andere uitdagingen in het leven aan te gaan.