Jeuk bij eczeem

Jeuk bij eczeem komt vaak voor. Hier lees je waardoor jeuk veroorzaakt wordt en wat je eraan kunt doen!

Ik heb jeuk!

Jeuk is een veelgehoorde klacht bij eczeem. Het is een teken dat het eczeem niet goed onder controle is. Het belangrijkste bij jeuk is dan ook om te zoeken naar een behandeling die het eczeem goed onderdrukt, want dan verdwijnt de jeuk vaak snel!

6 tips bij jeuk door eczeem

Verpleegkundig specialist Florine geeft je een aantal tips die de jeuk kunnen verzachten1:

Tip 1: Zoek afleiding!

Probeer krabben te vermijden door afleiding te zoeken.

Tip 2: Koelen of invetten

Zoek alternatieven voor krabben, zoals extra invetten of koelen.

Tip 3: Niet wrijven

Alternatieven als wrijven over de huid wordt afgeraden, omdat dit een mechanische prikkel voor jeuk kan zijn. Je kunt wel op de huid blazen!

Tip 4: Bedek je huid

Het bedekken van de huid (met katoenen handschoenen, buiszwachtel, antikrab- of zalfpak) beperkt het ontstaan van wondjes door krabben. Bovendien zorgt de huidbedekking ervoor dat de zalf op de plaats blijft en goed intrekt.

Tip 5: Dep je huid

Dep na het douchen de huid droog in plaats van stevig heen en weer te wrijven met de handdoek.

Tip 6: Korte nagels

Als je korte nagels hebt, kun je jezelf minder goed openkrabben. Ook kan er geen vuil onder je nagels ophopen, wat dan ook niet in je wondjes terecht kan komen.

Leila, 17 jaar

Iedereen met eczeem heeft weleens geprobeerd te stoppen met krabben. Ik zeg dan tegen mezelf: niet krabben! Dat gaat vijf minuten goed, maar daarna wordt het moeilijk. Jeuk is echt zo erg.

Waarom jeukt eczeem?

Bij eczeem is de huid ontstoken. Daarbij komen stoffen vrij die de zenuwen in de huid prikkelen. Zo ontstaat jeuk. Wanneer de eczeemhuid goed behandeld wordt, verdwijnt de jeuk vaak ook. Bij een enkeling blijft de huid jeuken. Dan is het een gewoonte geworden. Trucjes kunnen je dan helpen om afleiding te vinden.

3 trucjes om de jeuk bij eczeem te verminderen

Als krabben een gewoonte is geworden, kunnen trucjes helpen. 

  • Truc 1: Op je handen gaan zitten
  • Truc 2: Gebruik als afleiding een fidget toy
  • Truc 3: Voorkom dat je wondjes krijgt door je nagels kort te houden

Minder jeuk bij eczeem?

Jeuk bij eczeem komt vaak voor. Gelukkig is er wat aan te doen. Probeer te voorkomen dat je in een situatie komt dat je moet krabben. Het beste is om je eczeem op tijd te behandelen. Zo kun je de jeuk verminderen. Als je ondanks de behandeling jeuk blijft houden, ga dan in gesprek met je dokter over manieren om je eczeem beter onder controle te krijgen.