Ondersteuning nodig?

Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem en kan je leven flink bepalen. Afhankelijk van waar je het meest last ervaart, zijn er verschillende zorgverleners die jou kunnen helpen. Het begint met een nieuw gesprek.

01

Wat betekent eczeem voor jouw leven?

02

Bepaal wat jij wil

03

Bereid de afspraak met de dokter voor

Stap 1: Ontdek hoe constitutioneel eczeem jouw leven beïnvloedt

Bij eczeem heb je niet alleen last van de zichtbare plekken op je huid. Het kan je leven ook onzichtbaar beïnvloeden. Het is belangrijk om met je dokter te bespreken wat eczeem met je doet. Jullie kunnen dan samen bepalen welke aanpak de vervelende impact vermindert.

Impact test

Je zal je inmiddels wel hebben aangepast aan leven met eczeem. Toch is het goed om te blijven nadenken over hoe het met je gaat. Is dat goed genoeg? Bespreek met je dokter wat voor jou de beste oplossing is om het beter te maken.

Stap 2: Bepaal je prioriteiten

Eczeem kan je leven behoorlijk vervelend beïnvloeden. Zo doet douchen bijvoorbeeld altijd pijn of je herinnert je niet wanneer je een nacht goed hebt geslapen. Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je precies zou willen aanpakken, kan je dokter je hierbij helpen. Start met bepalen wat voor jou belangrijk is, dat is namelijk de eerste stap naar meer controle over je eczeem.

Voordat je aan stap 2 begint, is het aan te raden om eerst de impact test te doen.

Schrijfhulp voor jouw doelstellingen

Je zorgverlener duidelijk kunnen uitleggen wat jij belangrijk vindt om aan te pakken, kan helpen om een beter passende behandeling voor jou te vinden. Bedenk goed wat jij wil, dat helpt om het te bereiken.

Als je bijvoorbeeld beter wilt slapen en je merkt dat dat langzaam beter gaat, dan geeft dat een goed gevoel.

Stap 3: Bereid de afspraak met je zorgverlener voor

Nu je weet wat je wil, kun je met de dokter bespreken hoe dat gaat lukken. Voordat je je afspraak met de dokter voorbereidt, is het handig om eerst stap 1 en 2 hierboven te doen.

Checklist

Met deze checklist bereid je je goed voor op de afspraak met je dokter. Een goede voorbereiding is het halve werk. Want daardoor weet je straks precies wat je wil bespreken met je arts. 

Je kunt de checklist altijd later verder invullen als je nu niet genoeg tijd hebt om het te voltooien.

Blijf zoeken naar nieuwe behandelmogelijkheden

Ben je teleurgesteld over wat de huidige medicijnen voor jou doen? Dan is het begrijpelijk dat je niet graag opnieuw het gesprek met de zorgverlener aangaat. Maar nu er nieuwe inzichten over eczeem zijn, is het raadzaam dat wel te doen.

Soms gaat een afspraak niet zoals je had gehoopt. Maar hou de moed erin; de volgende keer bereid je je (weer) goed voor en gaat het vast beter!