Onzeker door eczeem en pesten?

Als je eczeem hebt, kun je je daar heel onzeker door voelen. Je kunt er regelmatig opmerkingen over krijgen of er zelfs mee gepest worden. Als je gepest wordt, moet je één ding weten: je staat er niet alleen voor. Ook al voelt dat soms wel zo. Veel jongeren krijgen te maken met pesten: ze worden zelf gepest of ze zien het bij een ander. Wil je weten wat je ertegen kunt doen? Hieronder krijg je drie goede tips om het pesten te stoppen en Joy vertelt hoe zij omgaat met pesten.

Tips tegen pesten

Er zijn verschillende tips tegen pesten:

De belangrijkste tip: praat erover! Daarna voel je je vaak een stuk beter, want je staat er niet meer alleen voor. Een vriend of vriendin, een leraar of je ouders kunnen jou helpen om het pesten te stoppen. Erover praten kan best spannend zijn, maar toch is het de beste manier om het pesten te laten stoppen.

Lees hier hoe Victor, Leila en Lucienne praten over eczeem.

Er zijn manieren om jezelf sterker te maken, om te laten weten dat je het niet leuk vindt wat de ander doet. Bijvoorbeeld:

Let op je houding

  • Ga stevig en zelfverzekerd staan. 
  • Zet je voeten uit elkaar en richt je tenen naar buiten. 
  • Friemel niet onzeker met je handen maar houd je armen rustig naast je lichaam of sla ze over elkaar. 
  • Houd je rug en schouders recht. 
  • Houd je kin omhoog en maak oogcontact.

Let op je boodschap

  • De manier waarop je praat en wat je zegt, bepaalt voor een groot deel hoe je overkomt. 
  • Blijf rustig. Laat niet merken dat je boos of verdrietig bent. 
  • Spreek luid en duidelijk en geef een krachtige boodschap vanuit jezelf. “Stop daarmee! Ik vind dit niet oké.” Of: “Ik wil dat je hiermee ophoudt.” 
  • Het is ontzettend goed om voor jezelf op te komen als je te maken hebt met pesten. Maar voor jezelf opkomen is niet de enige manier om het pesten te laten stoppen. Onthoud dat je het nooit alleen hoeft op te lossen: zoek hulp bij vrienden, familie, of iemand van school.

Negeren werkt soms heel goed. Pesters vinden het namelijk leuk als je reageert. Zo weten zij dat het pesten is ‘gelukt’. Ze voelen dat ze macht hebben als jij verdrietig of boos wordt. Dat motiveert ze om het vaker te doen. Negeren is wel heel moeilijk en je moet het lang volhouden.

Joy, 12 jaar

Ik ben vaak gepest. Dan werd ik uitgescholden. Of ze zeiden dat ik eruitzie als een oma 👵 omdat mijn handen er rimpelig uitzien doordat mijn huid droog is. 😢

Wil je meer weten over omgaan met pesten?

Het belangrijkste wat je kunt doen als je je onzeker voelt over eczeem en gepest wordt? Ga naar iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je vader of moeder, een buurvrouw of andere volwassene die je vertrouwt. Op pestweb.nl vind je meer informatie en tips.

Word je ook gepest? Ga dan naar iemand die je vertrouwt. Ook je dermatoloog of dermatologieverpleegkundige kan je hierbij helpen.