Beter omgaan met je eczeem

Wat is eczeem?

Bij eczeem is de huid ontstoken door een reactie van je eigen lichaam waarbij het de eigen cellen aanvalt. Dit begint vaak al in de babytijd. Bij een deel van de mensen gaat de ziekte nooit meer over.

Wat is constitutioneel eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam. Constitutioneel eczeem, atopisch eczeem en atopische dermatitis betekenen hetzelfde en worden vaak gewoon eczeem genoemd. Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem.

Hoe ontstaat eczeem?

Bij eczeem is je afweersysteem ontregelt. Eczeem komt dus van binnenuit je lichaam, maar je merkt het aan de buitenkant; aan je huid.

De belangrijkste functie van je huid is dat ze een barrière vormt tussen je lichaam en de buitenwereld. Je huid is je jas. Ze beschermt je tegen invloeden van buitenaf: bacteriën, virussen, vocht, vuil, hitte en kou. Bij eczeem beschermt je huid je minder goed. Daardoor is de huid gevoeliger voor al deze invloeden. Daarnaast is de afweer overactief, waardoor de huid sneller en vaker dan een gezonde huid reageert op prikkels. Dat kunnen bijvoorbeeld bepaalde stoffen zijn in de lucht of in voeding, maar ook kleding en/of stress kan een prikkel zijn. Als je eczeem hebt, reageert je huid vaak sneller op allerlei prikkels dan de huid van iemand zonder eczeem. Welke prikkels dat zijn, verschilt per persoon.

Veelvoorkomende prikkels die eczeem kunnen uitlokken:

  • Het weer: zoals droge, warme of koude lucht
  • Ziekte, stress en emotionele spanningen
  • Slechte huidbacteriën
  • Water, zeep en schuimende producten
  • Zweten
  • Wol
  • Afwas- en schoonmaakmiddelen

Even voorstellen

Maak kennis met Lucienne, Leila, Vasco, Victor, Hayley en Joy. Zij hebben eczeem en vertellen hoe ze daarmee omgaan. Je leest hun ervaringen op deze website of in het magazine eXzeem.

Victor, 15 jaar

Het eczeem begon bij mij toen ik 8 jaar was. Ik heb het vooral op mijn armen en af en toe op mijn benen en in mijn gezicht. Ik vind het heel vervelend. Het ergste vind ik het als kinderen op school het kunnen zien. Ik heb er vooral last van als het weer verandert en bij stress.

Hayley, 13 jaar

Ik heb al sinds mijn 2e jaar eczeem. Eczeem zit bij ons in de familie. Mijn broer had het ook, maar die is er overheen gegroeid. Mijn moeder heeft het op haar handen. Ik heb vooral last als het warm is. Dan ga ik zweten in mijn knieholtes, ellebogen, nek en mijn handen. Ik heb last van roodheid, bultjes, jeuk en wondjes. Dat doet soms veel pijn. Als mijn huid ontstoken is, doet het pijn tijdens het douchen en smeren.

Lucienne, 14 jaar

Ik heb eczeem vanaf dat ik vier maanden was. Mijn eczeem gaat op en neer. Nu gaat het wel wat beter. De plekken zitten in mijn gezicht en nek, en op mijn armen en benen. Als het weer verandert, krijg ik meer last van mijn huid. Dan wordt mijn huid rood en gaat erg jeuken en mijn huid gaat dan kapot.

Leila, 17 jaar

Ik heb eczeem sinds ik baby was. Eerst wist ik niet beter dan dat ik mijn huid elke dag moest insmeren. Maar toen ik ouder werd besefte ik opeens dat niet iedereen zo’n huid heeft en wilde ik heel graag van mijn eczeem afkomen. Ik heb veel jeuk en pijn en last van schilfers. Als ik mijn bed uitkom ligt het vol schilfers. Het ergst vind ik de plekken op mijn benen. Ik draag graag korte rokjes en dan zie je al die plekken. Ik heb overal eczeem, behalve op mijn gezicht. Ik vind het leven met eczeem heel intens.

Vasco, 22 jaar

Ik heb mijn hele leven al eczeem. In mijn tienerjaren had ik heel veel klachten. Nu gaat het gelukkig beter. In de winter heb ik een erg droge huid. En in de zomer zweet ik veel en krijg ik last van de huid op warme plekken, zoals mijn oksels, knieholtes en boven op mijn voeten. Ik smeer mijn huid nog steeds dagelijks in.

Joy, 12 jaar

Ik heb sinds mijn geboorte eczeem. Ik heb een hele droge huid en veel jeuk. Ik kan bijna niet stoppen met krabben, waardoor ik veel wondjes heb. Ik heb me er ook heel erg voor geschaamd. En ik ben ermee gepest. Maar als mensen er nu iets van zeggen, geef ik gewoon een grote mond terug. Het boeit me ook echt niet wat mensen ervan vinden.

Jeuk!

Bij eczeem is de huid ontstoken. De huid is rood en gezwollen en er kunnen kleine blaasjes, schilfers, rode bultjes en korstjes ontstaan. De vervelendste klacht bij eczeem? Dat is voor de meesten jeuk! Je huid kan zo jeuken dat je er gek van wordt. De huid is meestal droog en voelt ruw aan. Eczeem gaat met ups en downs, je kunt een tijdje weinig klachten hebben, maar het kan daarna ook weer opvlammen waardoor de klachten verergeren.

Victor, 15 jaar

Ik zou zeggen: het is kut, maar het maakt je mentaal sterker dan andere mensen. Je leert omgaan met stressvolle en moeilijke situaties. Soms voel je je alleen, maar op het moment dat je succes hebt en het met je eczeem beter gaat, denk je: ik heb het zelf gedaan, heb volgehouden en heb mezelf er doorheen gesleept. 

Je bent niet de enige met eczeem!

Constitutioneel eczeem komt vaak voor. In ons land bij ongeveer 400.000 mensen, dat is zo’n 2,5% van alle Nederlanders. Eczeem staat op de vierde plaats in de top-10 van chronische ziektes in Nederland. Bij kinderen is het zelfs een van de belangrijkste chronische ziektes. 1

Vragen over je eczeem? Check dit bij je dokter of verpleegkundige

Referenties

  1. vmce.nl