Verliefdheid en seks bij eczeem

Verliefdheid hoort erbij. Maar als je eczeem hebt kun je hier flink onzeker van worden! Hier lees je over verliefdheid bij eczeem en vind je tips.

Help! Ik ben verliefd

Soms word je verliefd. Je wilt niets liever dan dat die ander ook verliefd is op jou! Je wilt flirten maar misschien durf je dit niet. Eczeem kan je extra onzeker maken. Zeker als je eczeemplekken erg opvallen of je eczeem hebt bij je geslachtsdelen. Je vraagt je af: Wat vindt hij of zij van mijn huid? Is iemand misschien bang dat het besmettelijk is? Ben ik wel aantrekkelijk?

Tips bij verliefdheid en seks

Leuk, je bent verliefd. Nu die ander nog. Hoe versier je iemand eigenlijk? Hier vind je een aantal tips:1

 1. Kijk hem of haar vaak aan
 2. Zorg dat je ‘toevallig’ in de buurt komt
 3. Begin een gesprek en stel vragen
 4. Glimlach, dat gaat waarschijnlijk vanzelf
 5. Geef complimenten
 6. Raak de ander per ongeluk aan (niet te hard en te opvallend)
 7. Leer de ander beter kennen via een chat
 8. Vraag een vriend of vriendin of die ander ook op jou is

Vasco, 21 jaar

Als ik een paar jaar geleden iemand leuk vond, was ik bang om op diegene af te stappen. Ik was dan bang dat diegene mijn huid vies zou vinden. Maar nu durf ik dat wel. Ik ben erachter gekomen dat als iemand je echt leuk vindt, het niet uitmaakt hoe je huid eruit ziet.

Dokter Annemie geeft antwoord op jouw vragen en geeft tips

Doker Annemie behandelt en spreekt veel jongeren met eczeem, ook over verliefdheid. Dit zijn haar tips:

Misschien ben je bang dat een ander denkt dat eczeem besmettelijk is? Dat is natuurlijk helemaal niet waar. Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid, die niet besmettelijk is. Eczeem komt vaak voor op of rondom de geslachtsdelen. Ik vind dat niet gek of raar. Ik zie dat gewoon als een stukje huid, die je ook kan behandelen. Dit kun je dus gewoon met je dokter of verpleegkundige bespreken.

Praten over verliefdheid en seks met je dokter kan best spannend zijn! Maar het is zeker een onderwerp om met je dokter te bespreken. Je huid heeft natuurlijk alles te maken met verliefdheid en seks. Zeker als je er onzeker van wordt en je geen verkering durft te vragen of niet verder durft te gaan dan zoenen vanwege je eczeem.

 • Scheren van de schaamstreek kan!
 • Scheer je schaamstreek niet droog, maar nat
 • Scheer met de haren mee
 • Gebruik op geïrriteerde plekken een wondcrème

Gebruik een glijmiddel op basis van siliconen. Dit droogt de huid minder uit. Kijk wel of je zo'n glijmiddel kunt gebruiken met condooms.

Dokter Annemie

Hi, ik ben Annemie en ik werk vijftien jaar als dermatoloog. Ik heb zelf eczeem. Ik was eerst onderzoeker, maar miste het contact met mensen. Snijden vind ik eng, maar ik kijk wel graag naar de huid. Daarom ben ik dermatoloog geworden.

Vragen over verliefdheid en seks bij eczeem

Praten over verliefdheid en seks kan best spannend zijn! Maar het is zeker een onderwerp dat je met je dokter kunt bespreken. Je huid heeft natuurlijk alles te maken met verliefdheid en seks. Het is soms makkelijker hierover te praten als je ouders er niet bij zijn. Of om dit telefonisch te doen. Vraag je dokter dan om een telefonische afspraak of maak een afspraak zonder je ouders.

Referenties

 1. Soa Aids Nederland, magazine leven de liefde