Eigen keuzes maken over je eczeem

Hoe maak je je eigen keuzes over de behandeling van eczeem? Het kan lastig zijn te bepalen wat je wil en wat er mogelijk is. Dokter Elodie is kinderdermatoloog, zij heeft een aantal goede tips voor je.

Dokter Elodie stelt zich voor

Hoi! Ik ben Elodie Mendels. Sinds 7 jaar werk ik als kinderdermatoloog in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Samen met de collega’s van de ‘KinderHaven’ zie ik veel kinderen en jongeren met eczeem. We helpen hen om baas te worden over hun eigen huid.

Hoe maak je je eigen keuzes?

Dokter Elodie geeft antwoord op de volgende vragen:

Jongeren krijgen steeds meer verantwoordelijkheid over hun eigen eczeembehandeling. Wat vinden ze daarvan?

Die eigen verantwoordelijkheid is aan de ene kant fijn, maar is niet altijd even makkelijk. Ik zie dat dat jongeren behoorlijk in de weg kan staan en stress kan geven. Het kan best lastig zijn je eczeem goed te behandelen en ‘baas te worden’ over je eigen huid. Zeker met alle andere dingen die ook al in je leven op je afkomen zoals verliefdheid, eigen keuzes maken, een veranderend lichaam… en dan óók nog moeten smeren.

Lees hier welke verschillende eczeembehandelingen er zijn.

Hoe help je jongeren om ‘baas te worden’ over hun eigen huid?

Als je jong bent, helpen je ouders je vaak nog bij de eczeembehandeling. Maar nu komt die verantwoordelijkheid steeds meer bij jezelf te liggen. Het kost tijd om dit goed te leren. Ik ga vooral niet zeggen ‘doe dit of dat’. Wel ga ik met jongeren in gesprek. Het is belangrijk dat jongeren eerlijk en open zijn over hun eczeem en behandeling. Zo kom ik erachter wat ze er al van weten en wat nog niet. Ook hoor ik graag waar ze tegenaan lopen. Dat is echt ontzettend belangrijk. Soms is het moeilijk om dingen te bedenken, maar samen komen we er vaak wel uit. Vervolgens bekijken we hoe ik hierbij kan helpen. We bedenken dan samen kleine doelen om er stap voor stap te komen. Zo krijgen we vertrouwen in elkaar, en jij in jezelf.

En wat als het even niet zo goed gaat met de huid?

Er kunnen altijd momenten zijn dat het iets minder goed gaat met je huid. Het is vooral belangrijk om te leren hoe je het beste met een opvlamming kunt omgaan. Blijf er dan ook niet mee rondlopen, maar ga naar je dokter. En onthoud dat vaak met een kleine aanpassing het weer beter zal gaan: een stapje achteruit, twee stappen vooruit! En wij zijn er om daarbij te helpen!

Lucienne, 14 jaar


Ik smeer eigenlijk niet meer. Alleen in mijn nek als de huid daar droog is. Vroeger was het een heel gevecht. Dan wilde ik niet smeren omdat de zalf ging branden. Ik heb daar nare herinneringen aan.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om baas te worden over je eigen huid?

Bespreek dit met je dokter of verpleegkundige. Je kunt ook een verwijzing naar een dermatoloog vragen als je onder behandeling bent bij de huisarts. Een dermatoloog is gespecialiseerd in huidziekten en kan je soms beter helpen dan een huisarts omdat ze meer kennis en mogelijkheden hebben.