Hoe praat ik over eczeem?

Praten over eczeem kan lastig zijn. Wat doe je als mensen vragen stellen over je eczeemplekken? Victor, Leila en Lucienne vertellen hoe zij dit aanpakken.

Hoe ZEG IK DAT?

Leila, 17 jaar

Mijn vrienden weten van mijn eczeem. Ik vertel ze ook over de behandeling. Ze supporten mij echt. Ik zou andere jongeren willen adviseren: vertel je verhaal aan mensen die geïnteresseerd zijn en wees er open over.

Victor, 15 jaar

Ik leg uit dat ik eczeem heb en dat dit komt en gaat. Ik vertel dan dat je huid bestaat uit bakstenen met daartussen cement. Bij mijn huid is het cement weg, waardoor de bakstenen (de huidcellen) wegvallen. Door te krabben of te wrijven, vallen de huidcellen weg, waardoor er schilfers ontstaan en mijn huid sneller geïrriteerd raakt. Ik vertel dat ik crèmes heb die het cement weer aanvullen, zodat de muur kan blijven staan.

Lucienne, 14 jaar

Ik vertel er wel over. Als mijn nek heel rood is, krijg ik vaak opmerkingen. Dan zeg ik: “Ik heb uitslag.”

Tips & Tricks

Wrijf je huid na het douchen of baden niet droog, maar dep het droog. Door wrijven irriteer je de huid. Smeer jezelf na het droogdeppen goed in met een crème of een vette zalf. Lees onze tips & tricks bij exceem

De hulptroepen

Vind jij het lastig om vragen over je eczeem te beantwoorden? Bespreek dit dan eens met je dokter, verpleegkundige of andere eczeemspecialist