Feiten en fabels over eczeem

Hoe kom je aan eczeem, is het erfelijk? Kan voedselallergie eczeem veroorzaken? Hoe moet je hormoonzalf smeren? En klopt het dat je over eczeem heen kan groeien? We hebben een aantal feiten en fabels over eczeem op een rij gezet.

Waar of niet waar?

Hier lees je de belangrijkste feiten en fabels over eczeem:

Hormoonzalf moet je dun smeren

Niet waar: veel mensen denken dat je hormoonzalf dun moet smeren, omdat de huid anders dun wordt. Dit is niet waar. Als je hormoonzalf te dun smeert, werkt de zalf niet goed en wordt het eczeem niet onderdrukt. Volg daarom de smeeradviezen van je arts of verpleegkundige goed op, gebruik de vingertopmethode. De app ‘Zalf smeerwijzer’ kan je hier ook bij helpen en de vingertopmethode is hierin te vinden. Ga naar vmce.nl/zalf-smeerwijzer om de app te downloaden.

Voedselallergie kan eczeem veroorzaken

Niet waar: eczeem valt net als hooikoorts, astma en voedselallergieën onder het atopisch syndroom. Als je een van deze vier aandoeningen hebt, heb je ook een grotere kans om een of meer van de andere aandoeningen te krijgen. Het kan daarom voorkomen dat je zowel eczeem als een voedselallergie of astma hebt. Maar dit zijn verschillende ziekten met een eigen behandeling. Uit onderzoek blijkt dat voeding geen rol speelt bij het krijgen van eczeem, behalve bij hele jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk.

Je groeit eroverheen

Niet (altijd) waar: je hebt waarschijnlijk weleens iemand horen zeggen: “Je zult vast wel over je eczeem heen groeien.” Het merendeel van de jonge kinderen groeit namelijk over het eczeem heen. Als dat dan niet gebeurt, is dat een enorme teleurstelling. Helaas valt niet te voorspellen of het eczeem zal verdwijnen. Sommige kinderen groeien er overheen, maar er zijn ook mensen die er hun hele leven last van blijven houden. Soms blijft eczeem ook jaren weg, maar krijg je er op latere leeftijd weer terug. Het is onvoorspelbaar.

Eczeem is erfelijk

Waar: net zoals bij astma, allergieën en hooikoorts komt ook eczeem vaak in dezelfde familie voor. Je eczeem kan om verschillende redenen ontvlammen, bijvoorbeeld door te rokerige, te warme of te droge lucht. Kriebelende kleding of spanningen kunnen het eczeem verergeren. Ook wanneer je ziek bent, kan het eczeem ontvlammen.

Leila, 17 jaar


Een oud-docent van mij heeft ook eczeem. Ze heeft mij verteld hoe dat voor haar is en ze heeft me goede adviezen gegeven.  

Meer weten over eczeem?

Maak een afspraak bij je dokter of verpleegkundige.