Samen beslissen over je eczeembehandeling

Vroeger bepaalde de dokter welke eczeembehandeling je kreeg. Tegenwoordig heb je hier zelf ook veel invloed op. In de spreekkamer noemen we dat ‘samen beslissen’. Dat geldt ook als je nog niet volwassen bent. Vanaf twaalf jaar heb je een belangrijke stem in de behandeling en vanaf zestien jaar mag je een behandelkeuze maken zonder overleg met je ouders.

Hoe bereid je je afspraak voor?

Om goed samen te kunnen beslissen is het belangrijk van tevoren na te denken over waar je mee zit. De dokter kan aan je huid zien of het goed of slecht gaat met je huid, en ziet misschien wondjes door het krabben vanwege de jeuk. Maar de behandelaar kan niet aan je zien welke problemen je hebt. Als jij kunt vertellen waar je het meest mee zit of waar je in je leven tegenaan loopt, kan de dokter of verpleegkundige jou veel beter helpen.

Je kunt jezelf voorbereiden door jezelf bijvoorbeeld deze vragen te stellen:

  • Wat is echt belangrijk voor mij?
  • Op welke dingen heeft mijn eczeem de meeste invloed?
  • Waarom is het niet gelukt mijn eczeem onder controle te krijgen?
  • Heb ik niet de goede behandeling gehad? Of heb ik de behandeling niet goed toegepast?

Wees helemaal eerlijk over de opties die besproken worden. Als je iets niet ziet zitten, zeg het dan gewoon. En geef aan wat jij denkt dat er nodig is om het wel te laten slagen. Jij bent immers degene die thuis het eczeem gaat aanpakken.

Het is heel lastig om jezelf elke dag te moeten insmeren. Samen met de dokter kun je bespreken wat je kunt doen om dit vaker te laten lukken. Bijvoorbeeld een simpel geel briefje aan de spiegel: ‘denk aan je zalf!’ Of misschien een zalf die minder ruikt of plakt. Het kan ook zijn dat je samen met de dokter op zoek moet naar een andere behandeling. Daar wil en kan je behandelaar echt over meedenken!

Welke eczeem behandeling past het beste bij jou? Om te bepalen wat de voor- en nadelen zijn van jouw mogelijkheden, kun je deze drie vragen gebruiken tijdens het gesprek met je dokter:

  • Dit voel ik/dit zijn mijn klachten, wat is het? (Wat zijn mijn mogelijkheden?) 
  • Wat kunnen we eraan doen? (Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?) 
  • Wat betekent dit voor mij, nu en later? (Wat betekent dat in mijn situatie?) 

Kijk ook eens op 3goedevragen.nl.

Victor, 15 jaar  

Als ik langsga bij mijn dermatoloog vraag ik altijd welke nieuwe behandelingen er zijn. Mijn dermatoloog weet daar veel van. Voor mij is het nu nog niet het moment om daarop over te stappen, maar mijn dermatoloog houdt het goed voor me bij.

Neem altijd iemand mee

Neem altijd iemand mee naar je afspraak met de arts. Dat kunnen je ouders, een ander familielid maar ook een vriend of vriendin zijn. Tijdens zo’n gesprek wordt er veel uitleg gegeven en het kan best lastig zijn dit allemaal te onthouden. Wil je iets bespreken dat niet voor de oren van je ouders bedoeld is? Vraag dan gerust even of ze op de gang willen wachten (als je dat durft).’

Wil je ook samen beslissen met je dokter en weten welke impact de ziekte heeft op jouw leven? Doe dan de impact test.