Behandelingen bij eczeem

Helaas is eczeem niet te genezen. Maar met een behandeling is het eczeem goed te onderdrukken. Zo kan ervoor gezorgd worden dat je er zo min mogelijk last van hebt. Het vinden van een behandeling die het eczeem goed onderdrukt, is soms even zoeken en kost tijd. Dokter Marlies vertelt over de verschillende opties en over hoe het opstellen van een behandeldoel je kan helpen een goede keus te maken.

Dokter Marlies stelt zich voor

Hi! Ik ben Marlies de Graaf. Ik werk als dermatoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Daar behandel ik kinderen van nul tot achttien jaar. Ieder kind of jongere met eczeem loopt tegen andere dingen aan. Ik vind het een uitdaging om met iedere jongere samen op zoek te gaan naar de juiste behandeling voor zijn of haar eczeem.

Welke eczeem behandelingen zijn er?

Zalven zijn de basisbehandeling voor eczeem en bijna iedereen met eczeem heeft een zalfbehandeling nodig. Een zalfbehandeling bestaat uit een combinatie van een basiszalf voor de droge huid én bijvoorbeeld een hormoonzalf die de ontsteking onderdrukt. Veel mensen zijn bang voor bijwerkingen bij het gebruik van hormoonzalf. Maar we weten precies hoeveel je ervan moet gebruiken en voor hoe lang. Op die manier worden bijwerkingen zoveel mogelijk voorkomen en is het eczeem goed te behandelen.

Verdwijnt het eczeem niet of komt het weer terug?

Wanneer het eczeem na een zalfbehandeling niet verdwijnt of na het afbouwen weer terugkomt, wordt er soms onvoldoende gesmeerd of werkt de zalfbehandeling niet voldoende. Als je nog onder behandeling van je huisarts bent, is dit vaak het moment dat hij of zij je doorstuurt naar een dermatoloog. Vraag hier zelf om als de huisarts hier niet mee komt. Als de zalfbehandeling onvoldoende werkt, bekijken we waardoor dit komt of welke andere medicijnen ernaast gebruikt kunnen worden. Dat gaat dan meestal om pillen of injecties.

Lees hier meer informatie over een zalfbehandeling bij eczeem.

Zonlicht kan helpen bij eczeem. UV (ultraviolet) is een onderdeel van zonlicht en dat remt je afweersysteem. Je afweer werkt bij eczeem tegen je eigen lichaam. Zo kan zonlicht helpen je eczeem te verminderen. Er zijn verschillende vormen van lichttherapie, dan wordt je huid belicht met UV-licht. Doordat het een afgestemde hoeveelheid UV-licht is, verbrandt de huid niet. Zonlicht is namelijk schadelijk voor de huid en verhoogt het risico op huidkanker. Daarom is de juiste hoeveelheid UV-licht belangrijk.

Deze behandelingen worden voorgeschreven aan jongeren met matig tot ernstig eczeem, die voldoende smeren, maar toch nog veel eczeem blijven houden. Pillen of injecties behandelen eczeem van binnenuit: ze onderdrukken de afweer het lichaam, zodat de ontsteking in de huid wordt geremd.

Op dit moment worden er verschillende medicijnen voor eczeem ontwikkeld. Vaak komen deze middelen dan eerst beschikbaar voor volwassenen en pas later voor jongeren en kinderen. Het is voor mensen met eczeem heel fijn dat er steeds meer behandelmogelijkheden beschikbaar komen.

Joy, 12 jaar

Mijn vriend heeft me in alles gesteund. Ook toen ik medicijnen moest gaan prikken voor eczeem. Toen zei hij: “Je moet het gewoon doen. Het doet misschien pijn, maar het kan er beter door
gaan.” Dat heeft me echt geholpen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om baas te worden over je eigen huid?

Bespreek dit met je dokter of verpleegkundige. Je kunt ook een verwijzing naar een dermatoloog vragen als je onder behandeling bent bij de huisarts. Een dermatoloog is gespecialiseerd in huidziekten en kan je soms beter helpen dan een huisarts omdat ze meer kennis en mogelijkheden hebben.