Behandeldoelen

Wat vind jij belangrijk?

Het kan erg helpen om voor je eczeembehandeling samen met je dokter een behandeldoel te bedenken, zodat je een goede behandeling krijgt waar je zo min mogelijk last van hebt. Wat een goed behandeldoel is, bepaal je helemaal zelf. Voor de een is het doel om weer te kunnen sporten, een ander wil zich niet meer schamen voor zijn of haar huid, en weer iemand anders wil jeukvrij kunnen slapen. Een behandeldoel kan met de tijd veranderen. Bespreek dat dan ook met je arts zodat je naar een nieuw doel kunt toewerken.

Lucienne, 14 jaar

Ik ben begonnen met een andere behandeling omdat smeren bij mij niet werkte, maar dat sloeg bij mij ook niet meteen aan. Het was echt zoeken naar de juiste behandeling die voor mij goed werkt.

Eczeem hoeft geen grote impact op je leven te hebben

Eczeem gaat in ups en downs. Je huid kan een periode rustig zijn en dan opeens kan het eczeem weer de kop opsteken. Gelukkig kunnen we het eczeem tegenwoordig goed onderdrukken met medicijnen. Het is dus niet nodig dat eczeem een grote impact op je leven heeft. Als dat wel zo is, moet er een belletje gaan rinkelen: ga naar je huisarts en vraag om een doorverwijzing of ga naar je dermatoloog en vraag om hulp.

Ga bij blijvende eczeemklachten naar je huisarts of dermatoloog en vraag om hulp.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om baas te worden over je eigen huid?

Bespreek dit met je dokter of verpleegkundige. Je kunt ook een verwijzing naar een dermatoloog vragen als je onder behandeling bent bij de huisarts. Een dermatoloog is gespecialiseerd in huidziekten en kan je soms beter helpen dan een huisarts omdat ze meer kennis en mogelijkheden hebben.