Veelgestelde vragen over eczeem

Als je eczeem hebt, kun je verschillende uitdagingen tegenkomen. Hoe zorg je goed voor jezelf en voor je huid? Hier vind je een aantal veelgestelde vragen én de antwoorden. Kan ik met eczeem douchen en zeep gebruiken? Kan ik met eczeem sporten? En zo kun je nog wel honderd vragen hebben. We hebben de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet voor je.

Veelgestelde vragen over eczeem

Water droogt de huid uit. Douche daarom niet te lang en niet te heet. Zeep lost de vetstoffen van je huid op. Ook hierdoor wordt je huid droog en gaat jeuken. Gebruik daarom zo min mogelijk zeep. Of neem een doucheproduct dat veel vetstoffen bevat en niet te veel schuimt, bijvoorbeeld een douche crème of een doucheolie. Als je in bad gaat kun je badolie gebruiken.

Sporten is goed voor iedereen, maar zeker goed als je eczeem hebt. Het maakt niet uit wat je doet: hardlopen, tennissen of wandelen, alles is goed! Bewegen helpt je om beter in je vel te zitten en kan ervoor zorgen dat je eczeemplekken minder erg worden. Zweet je veel? Spoel je huid dan na het sporten gelijk af en smeer je huid in met een vette zalf.

Een zwembad met chloor zal de huid sneller uitdrogen en kan de huid irriteren. Als je naar het zwembad gaat is het daarom belangrijk dat je je huid voor het zwemmen goed invet. Spoel je huid na het zwemmen direct weer af en vet je huid opnieuw in.

’s Avonds wordt het vaak rustiger om je heen en doe je zelf ook rustiger aan. Daardoor heb je minder afleiding en is er meer ruimte voor jeukprikkels. Ook warmte (bijvoorbeeld als je onder de deken ligt) kan zorgen voor meer jeuk.

Lees hier verschillende tips tegen jeuk bij eczeem.

Dat kan, maar probeer eerst uit of het product voor jou geschikt is. Kijk welke bestandsdelen er in de make-up zitten. Misschien zit er iets in waarvan je weet dat je huid daar gevoelig op reageert? Wanneer je iets nieuws gaat gebruiken is het goed dit eerst uit te proberen, bijvoorbeeld op je bovenarm. Wanneer de huid na twee dagen niet heeft gereageerd, kun je het in je gezicht proberen. Gebruik de eerste keer dan een klein beetje.

Voor parfum geldt hetzelfde als voor make-up. Probeer het eerst uit op een onopvallende plek op je huid. TIP: spuit de parfum niet direct op je huid, maar op je kleding! Dan ruik je ook lekker.

Kleding kan je huid irriteren. Je kunt dit voorkomen door het dragen van ruim zittende, soepele kleren, die niet te warm zijn. Enkele tips:

  • Let op knopen en naden in kleding en knip etiketten eruit
  • Draag huidvriendelijke stoffen: katoen is beter dan wol of synthetische kleding
  • Was nieuwe kleding voor het eerste gebruik
  • Gebruik een milde, ongeparfumeerd wasmiddel en niet teveel. Gebruik een beetje natuurazijn in het spoelwater.

Victor, 15 jaar

Toen ik heftig eczeem kreeg, kreeg ik te horen dat er een nieuw medicijn zou komen dat goed zou kunnen helpen. Maar toen ik die nieuwe medicijnen kreeg, merkte ik daar weinig van. 😞 Gelukkig zijn er intussen meer medicijnen en krijg ik nu een behandeling die wel aanslaat.

Stond jouw vraag er niet bij?

Stond jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact op met je dokter of verpleegkundige. Of bekijk tips & tricks bij eczeem.