Een goede verzorging van de eczeemhuid

Een goede verzorging van je huid bij eczeem is heel belangrijk. Hier lees je waarom het belangrijk is en hoe je ervoor kan zorgen dat je minder last hebt van eczeem.

Onstoken vs droge huid

Bij eczeem is de huid van binnenuit ontstoken, en iemand met eczeem heeft vaak ook een droge huid. Die twee zaken moet je apart aanpakken! De ontstoken huid behandel je vaak als eerste met een hormoonzalf. Een droge huid verzorg je met een basiszalf, bijvoorbeeld met een crème of een vette zalf.

Verzorging van de huid bij eczeem

Als je je droge huid goed verzorgt, is het eczeem ook minder actief. Een droge huid vraagt om een blijvende verzorging. Eczeem wordt vaak in de eerste plaats behandeld met topicale steroïden, dit wordt ook wel hormoonzalf genoemd. Met hormoonzalf wordt geprobeerd om de ontsteking te onderdrukken.

Eczeemzalf - goed smeren

Florine: Ik merk dat veel jongeren niet goed weten hoe ze hormoonzalf moeten smeren. Vaak is dit niet goed uitgelegd. Daarnaast gaat er een fabel rond dat je van hormoonzalf niet teveel of te dik moet smeren. Dit is niet waar. Er wordt dan vaak veel te weinig hormoonzalf gesmeerd, waardoor die niet goed zijn werk kan doen.

Eczeembehandeling

Het insmeren van de huid is voor velen een uitdaging. Ik merk het vaak gelijk als jongeren ertegen opzien. En ik begrijp dat heel goed, zeker als je je ’s ochtends voor school moet insmeren. Of als je een zalf erg vet vindt en je weinig tijd hebt om te wachten tot de zalf is ingetrokken. In het begin van een hormoonbehandeling is het smeren een intensieve klus, maar dat wordt binnen enkele weken een stuk minder intensief.

Even voorstellen

Florine is verpleegkundig specialist in het UMC Utrecht. Zij begeleid veel jongeren bij de eczeembehandeling.

Leila, 17 jaar

Ik krijg nu medicijnen, waardoor het beter gaat. Ik merk dat als ik ze een week niet gebruik, mijn huid weer slechter wordt. Het gaat heel erg op en neer. 😞

Tips voor het verzorgen van de huid bij eczeem

Hier vind je tips die je kunnen helpen om de verzorging van je eczeemhuid goed vol te houden:

Houd je van spelletjes? Daag je jezelf graag uit? Ga dan met jezelf de uitdaging aan om je huid elke dag goed te verzorgen. Maak een afspraak met jezelf (of met je ouders) over wat je krijgt als je dit bijvoorbeeld een week of een maand hebt volgehouden. Een beloning voor het volhouden van het smeren, kan het nét wat leuker maken!

Een goede methode is de vingertopmethode. De vingertop geeft de maat aan van de hoeveelheid zalf die per lichaamsdeel gesmeerd moet worden. Tijdens het spreekuur laat ik zien hoeveel er gesmeerd moet worden en laat jongeren hier ook mee oefenen. Ook vertel ik dat je altijd met de richting van de haren moet mee smeren. Na een week is vaak al te zien of de zalf wel of niet goed werkt. Wanneer het eczeem niet minder wordt, of bij het afbouwen gelijk weer opvlamt, gaan we op zoek naar een andere behandeling, bijvoorbeeld een behandeling met tabletten of injecties.

In de winter is je huid vaak droger. Dat komt omdat de verwarming dan aanstaat waardoor de lucht droger is. Ook is er meer verschil in binnen- en buitentemperatuur. Een droge huid heeft dan vaak baat bij een vette zalf. Maar in de zomer ga je van zo’n vette zalf juist zweten en is een crème vaak prettiger.

De App ‘De Zalf smeerwijzer’ is er voor iedereen met een (chronische) huidaandoeningen. In de app krijgt je uitleg hoe je hormoon- en basiszalven het beste kunt smeren. Ook legt de app uit hoe je de vingertopmethode moet gebruiken. De app is gratis beschikbaar in de App Store voor Apple (iPhone en iPad) en bij Google Play voor Android.

Kijk wat voor jou werkt bij de verzorging van je eczeemhuid

Bekijk samen met je dokter of verpleegkundige wat voor de behandeling haalbaar en mogelijk is. Is er misschien een ander tijdstip om te smeren? Of een andere zalf die je prettiger vindt? Probeer gerust verschillende dingen uit.