Hulp door eczeemspecialisten

Waarschijnlijk heb je al een tijd eczeem, misschien al je hele leven. En heb je al veel eczeemspecialisten gezien. Er zijn veel zorgverleners die je kunnen helpen en ondersteunen. Heb je veel last van je eczeem, of zit je ergens mee? Trek dan aan de bel bij een van hen en blijf er niet mee rondlopen. Ze zijn er om je te helpen om je eczeem onder controle ter krijgen, waardoor je er geen last van meer van hebt.

Wie zijn de zorgverleners bij eczeem?

Vaak is of de huisarts óf de dermatoloog je hoofdbehandelaar voor eczeem.

De huisarts kan je hulp aanbieden bij eczeem. Ga, als je niet bij de dermatoloog komt, in ieder geval een keer per jaar langs bij de huisarts. Of wanneer je eczeem ondanks de behandeling niet opknapt of weer opvlamt. De huisarts kan bekijken of de behandeling aangepast moet worden of kan besluiten je door te sturen naar een dermatoloog. Als je je niet genoeg geholpen voelt, kun je zelf ook vragen om een doorverwijzing naar de dermatoloog.

De dermatoloog is gespecialiseerd in de huid. Hij of zij ziet vaak mensen met een matig of ernstig eczeem en heeft de mogelijkheid om andere behandelingen voor te schrijven dan de huisarts.

De kinderarts is vaak betrokken wanneer je naast je huidproblemen ook andere allergieën hebt zoals hooikoorts, astma of voedselallergieën.

Een verpleegkundige ondersteunt jongeren bij het omgaan met eczeem en bij de behandeling. Een verpleegkundig specialist schrijft ook behandelingen voor.

Soms is het fijn om hulp te krijgen van een psycholoog. Een psycholoog kan je helpen om beter om te gaan met de ziekte. Bijvoorbeeld als je heel onzeker bent, of als je gepest wordt. Ook kan een psycholoog je helpen om te gaan met jeuk zodat je minder gaat krabben.

In sommige gespecialiseerde eczeem ziekenhuizen is voor de behandeling van eczeem een heel team aanwezig om mensen met eczeem te helpen. Zo’n team bestaat vaak uit een dermatoloog, een psycholoog, een allergoloog (iemand die alles weet van allergieën), diëtiste (iemand die alles weet over voeding), een longarts en een verpleegkundig specialist.

Dermatoloog Annemie


Je moet proberen te voorkomen dat je in een situatie komt
dat je moet krabben. Door op tijd je eczeem te behandelen. Als dat onvoldoende lukt met je behandeling, ga dan in gesprek met je arts over manieren om eczeem beter onder controle te krijgen.

Vragen of problemen met je eczeem?

Ga naar je huisarts, dermatoloog of dermatologieverpleegkundige.