Tips bij eczeem

Wat te doen tegen eczeem? Op deze pagina geven we je alvast handige tips tegen eczeem en jeuk. We raden je aan om ook met je arts of verpleegkundige te bespreken waar je last van hebt en wat je opgelost zou willen hebben.

Tips & tricks

Niet wrijven maar deppen

Wrijf je huid na het douchen of baden niet droog, maar dep het droog. Door wrijven irriteer je de huid. Smeer jezelf na het droogdeppen goed in met een crème of een vette zalf.

Handschoenen paraat!

Draag handschoenen tijdens het afwassen of schoonmaken, het liefst handschoenen met een katoenen binnenkant.

Katoenen kleding

Vaak hebben mensen met eczeem last wanneer ze kleding van wol en synthetische stoffen dragen. Katoen wordt door de huid vaak het best verdragen.

Kleine wasjes…grote wasjes

Let op welk wasmiddel of welke wasverzachter je gebruikt. Ook dit kan de huid irriteren. Een wasmiddel zonder parfum wordt meestal beter door de huid verdragen.

Niet te warm!

Kleed je niet te warm, dit kan je huid irriteren.

Cool!

Je kunt je huid ook koelen door een coldpack, plastic zak met ijsklontjes gewikkeld in katoenen doek of met een handdoek die je in de diepvries bewaart. Die kan je dan direct op de huid houden om te koelen. Je arts kan je ook een crème of lotion voorschrijven tegen de jeuk.

Dokter Eoldie


Of je huid make-up kan verdragen en wat voor jou een fijne make-up is, is een kwestie van uitproberen. Om de huid zo min mogelijk te irriteren kun je het beste een make-up zonder geurstoffen gebruiken. Er zijn crèmes die je onder de make-up kunt smeren zodat je huid vettig blijft. 

Veel last van je eczeem?

Ga in gesprek met je arts of de verpleegkundige en bespreek wat zou kunnen helpen. 

Je kunt ook een verwijzing naar een dermatoloog vragen als je onder behandeling bent bij de huisarts. Een dermatoloog is gespecialiseerd in huidziekten en kan je soms beter helpen dan een huisarts omdat ze meer kennis en mogelijkheden hebben.